Poslední prázdninový víkend je ideální pro grilování. Burgry mají rádi děti i dospělí a my vám přináším skvělý recept na Domácí hamburgerové bulky.
Budete potřebovat:
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
220 ml mléka
2 vejce + 1 na pomašlování
100 g másla
1,5 lžíce bílého cukru krupice
1/2 kostky droždí
1 lžička soli
sezamová semínka na posypání
V malé misce míchejte rozdrobené droždí s trochou cukru, dokud se nevytvoří řídká kašička. Do zadělávací mísy robotu prosejte hladkou a polohrubou mouku, do ní přidejte vlažné mléko, 2 vejce, kašičku z droždí, zbytek cukru a sůl. Hnětacím hákem nechte těsto zpracovávat cca 5 minut, pak přidejte nakrájené změklé máslo, pak hněďte dalších aby se minut, aby se máslo zcela zapracovalo do těsta. Mísu s uhněteným těstem zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi 120 minut kynout.
Po vykynutí vyndejte opatrně těsto na vál či silikonovou podložku. S těstem se krásně pracuje a nelepí, takže nemusíte vál pomoučit. Vytvarujte cca 12 bulek a vyskládejte je nadvakrát (6+6 bulek) na plech Guardini s nastavitelnou velikostí s pečícím papírem. Zakryjte je utěrkou a nechte ještě 20 minut kynout.
Mezitím si předehřejte troubu na 190 stupňů.
Po opětovném vykynutí bulky pomašlujte směsí rozšlehaným vejcem, posypte sezamovými semínky a dejte je péct asi na 20 minut do předehřáté trouby, do které si na dno dejte litinový hrnec s vodou, aby se bulky pekly v páře. Po upečení je ještě teplé zakryjte asi na minutu utěrkou, aby se trochu zapařily a poté je dejte úplně zchladnout na drátěnou mřížku.
Naše recepty
S létem je spojena sezóna cuket, které se těší velké oblibě. Připravili jsme pro vás recept na zdravé CUKETOVÉ HRANOLKY pečené v troubě.
Budete potřebovat:
2 malé cukety
1 bílek
2 hrsti strouhaného parmazánu
1 hrst strouhanky
špetka sušené cibule
špetka sušeného česneku
špetka soli
špetka čerstvě namletého pepře
olej
Horkovzdušnou troubu předehřejte na 190 stupňů.
Spíše drobné (větší jsou hodně vodnaté), omyté a neoloupané cukety nakrájejte na pravidelné hranolky.
V širší míse nebo polévkovém talíři smíchejte parmazán, strouhanku, sušenou cibuli a česnek, sůl a trochu čerstvě mletého pepře (můžete přidat i chilli).
Cuketové hranolky osušte papírovou utěrkou a namočte je do vaječného bílku. Pak je přendejte do sypké směsi a obajte je.
Obalené cuketové hranolky vyskládejte do olejem vymazaného pekáče Guardini a dejte je na cca 20-25 minut péct do předehřáté trouby. Po deseti minutách pečení je obraťte a dopečte dozlatova.
Na kynuté buchty budete potřebovat:
250 ml vlažného mléka
2 žloutky
1 vejce
5 lžic cukru krupice
1 lžička soli
1/2 lžíce vanilkového extraktu
70 g rozpuštěného másla + 50 g na pomašlování
2 lžíce kvalitní majonézy
300 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
2/3 kostky kvasnic
40 ml tuzemského rumu + cca 30 ml na pomašlování
sádlo nebo máslo na vymazání pekáče
švestky + marcipán
POSTUP:
Z rozdrobených kvasnic s trochou vlažného mléka a cukru připravte kvásek, který nechte na teplém místě vzejít a pak ho zapracujte k ostatním ingrediencím - oběma moukám, žloutkům a vejci, majonéze, zbytku cukru a mléka, rozpuštěnému máslu, rumu a vanilkovému extraktu. Těsta je docela dost a těžko se ručně zadělává, proto doporučuji zadělat těsto v robotu hnětacím hákem. V míse hněťte těsto asi 10 minut. Nechte ho kynout na teplém místě asi 90 minut.
Těsto po vykynutí téměř zdvojnásobí svůj objem. Nyní ho vyklopte na pomoučený vál a rozkrojte ho napůl. Těsto rozdělte na cca 16 stejných dílů a do každého zabalte vypeckovanou švestku s kouskem marcipánu. Takto připravené buchty vyskládejte do sádlem nebo máslem vymazané formy Guardini a ještě je nechte asi 20 minut nakynout. Před pečením je hojně pomašlujte máslem a pečte při 180 stupních asi 20 minut.
Po upečení ještě horké buchty ze všech stran pomašlujte rozpuštěným máslem s rumem, vyklopte je a nechte zchladnout na drátěné mřížce. Buchty podávejte posypané moučkovým cukrem.
Sladký dezert vhodný do koláčové formy s vroubkováním krajů.
Co budete potřebovat
200 g čokoládových a oříškových sušenek
50 g másla, rozpuštěného
2 lžíce čokoládové oříškové pomazánky
200 g bílé čokolády, nasekané
200 ml plnotučné smetany
1 lžička vanilkového extraktu
4 kiwi, oloupané a nakrájené na silné plátky
2 lžíce lískových ořechů, nahrubo nasekaných
Postup:
1. Troubu předehřejte na 180°C (horkovzdušná na 160°) . Vymažte koláčovou formu máslem.
Rozdrcené sušenky smíchejte s máslem a oříškovo čokoládovou pomazánkou
2. Ve velké míse zašlehejte cukr a smetanu. Vmícháme mouku, poté vmícháme hrušku, bílou čokoládu a polovinu lískových oříšků.
3. Směs přendejte do upečeného sušenkového korpusu a navrch ozdobte plátky kiwi a posypte zbytkem lískových oříšků.