Kynuté buchty se švestkami

Na kynuté buchty budete potřebovat:
250 ml vlažného mléka
2 žloutky
1 vejce
5 lžic cukru krupice
1 lžička soli
1/2 lžíce vanilkového extraktu
70 g rozpuštěného másla + 50 g na pomašlování
2 lžíce kvalitní majonézy
300 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
2/3 kostky kvasnic
40 ml tuzemského rumu + cca 30 ml na pomašlování
sádlo nebo máslo na vymazání pekáče
švestky + marcipán
POSTUP:
Z rozdrobených kvasnic s trochou vlažného mléka a cukru připravte kvásek, který nechte na teplém místě vzejít a pak ho zapracujte k ostatním ingrediencím - oběma moukám, žloutkům a vejci, majonéze, zbytku cukru a mléka, rozpuštěnému máslu, rumu a vanilkovému extraktu. Těsta je docela dost a těžko se ručně zadělává, proto doporučuji zadělat těsto v robotu hnětacím hákem. V míse hněťte těsto asi 10 minut. Nechte ho kynout na teplém místě asi 90 minut.
Těsto po vykynutí téměř zdvojnásobí svůj objem. Nyní ho vyklopte na pomoučený vál a rozkrojte ho napůl. Těsto rozdělte na cca 16 stejných dílů a do každého zabalte vypeckovanou švestku s kouskem marcipánu. Takto připravené buchty vyskládejte do sádlem nebo máslem vymazané formy Guardini a ještě je nechte asi 20 minut nakynout. Před pečením je hojně pomašlujte máslem a pečte při 180 stupních asi 20 minut.
Po upečení ještě horké buchty ze všech stran pomašlujte rozpuštěným máslem s rumem, vyklopte je a nechte zchladnout na drátěné mřížce. Buchty podávejte posypané moučkovým cukrem.