Vážení zákazníci, vzhledem k následujícím státním svátků budou poslední objednávky s doručením do Velikonoc zpracovány a odeslány do středy 27.03. - 12:00h. U objednávek, které zpracujeme a odešleme poté, nejsme schopni zaručit dodání do Velikonoc. Děkujeme Vaše Kulinaria.

Babka se skořicí a pekany

Babka se skořicí a pekany

Budete potřebovat děrovanou formu na chléb https://www.kulinaria.cz/guardini-derovana-forma-na-chleba-25-cm/

Na těsto budete potřebovat:
350 g hladké mouky + na pomoučení válu
50 g cukru krupice
1/4 kostky droždí
1 vejce
70 ml vlažného mléka
1 lžíce vanilkového cukru
1/4 lžičky soli
2 lžíce másla pokojové teploty + na vymazání formy

Na náplň:
3 lžíce másla
1 lžíce javorového sirupu
1 lžička skořice
2 lžíce hnědého cukru
2 lžíce jemně mletých ořechů
3 lžíce nahrubo sekaných pekanových ořechů

Postup
V míse utřete rozdrobené droždí se lžičkou cukru krupice, vznikne řídká kašička. Přidejte hladkou mouku, sůl a zbytek cukru a vanilkový cukr. Vše smíchejte lžící.
Pak přidejte mléko a dvě vejce. Hnětacím hákem robotu nebo ručně zadělejte těsto.


Když se vše spojí, postupně do těsta jednotlivě zapracujte povolené máslo. Těsto hněďte, dokud se nepřestane lepit na stěny mísy.
Těsto v míse zakryjte utěrkou nebo potravinářskou folií a dejte ho na teplé místo kynout na dvě hodiny.


Mezitím si připravte náplň smícháním másla pokojové teploty, hnědého cukru, skořice a javorového sirupu. Perforovanou formu na chlebíček Guardini vymažte máslem.
Vykynuté těsto přendejte na pomoučený vál a rozválejte ho do tvaru obdélníku. Pomažte ho náplní a posypte jemně mletými ořechy (náplň vám díky nim nebude při pečení vytékat). Těsto zatočte, jako když děláte třeba závin, rozkrojte ho podélně napůl a navzájem oba prameny propleťte. Vytvarujte podle formy a přesuňte do ní.
Babku v chlebíčkové formě dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů, pod formu dejte alobal nebo plech. Pečte asi 50-60 minut. Pokud se začne z vrchu připalovat, přikryjte ji alobalem. Vyzkoušejte špejlí, jestli se těsto nelepí.


Hotový moučník asi po 5 minutách opatrně vyklopte z formy na drátěnou mřížku a nechte ho zchladnout.