Budete potřebovat:
180 g hladké mouky
150 g studeného másla
0.5 lžičky soli
1 žloutek
2 lžíce studené vody
2 vejce
cca 100 ml zakysané smetany
cca 100 ml smetany ke šlehání
hrst nasekané čerstvé pažitky
5 plátků slaniny
0.5 hermelínu
3 lžičky nakládaných brusinek
čerstvě mletý pepř
sůl
Použijte keramickou koláčovou formu velikosti 29 cm
Nejprve zpracujte ideálně s pomocí robotu studené nakrájené máslo s hladkou moukou a solí. Do vzniklé drobenky přidejte žloutek a studenou vodu. Jejich zapracováním vznikne hladké kompaktní nelepivé těsto. To zabalte do potravinářské folie a nechte minimálně hodinu v lednici odpočívat.
Poté těsto na válu rukama propracujte, aby šlo dobře válet. Pak ho vyválejte na placku větší, než je průměr formy. Pak placku namotejte na váleček a přeneste do koláčové formy, kterou nemusíte vymazávat (těsto je samo o sobě tučné dost). Těsto přitiskněte k formě a propíchejte vidličkou.
Těsto je třeba zatížit pečícím papírem se suchými fazolemi nebo rýží, aby se při předpečení nedeformovalo. Dejte ho péct do předehřáté trouby na 190 stupňů na cca 20 minut.
Mezitím si připravte náplň smícháním zakysané a sladké smetany, vajec, soli, pepře a sekané pažitky.
Když je těsto předpečené, odstraňte pečící papír a fazole a na těsto nalijte smetanovou směs, přidejte plátky slaniny, hermelínu a pár lžiček nakládaných brusinek. Slaný koláč dejte péct znovu do trouby dozlatova.
Upečený quiche nechte vychladnout, pak ho krájejte na dílky a podávejte.