Bábovka s pekany a skořicí

Na jednu bábovkou formu (tvar BELLE od značky Guardini) budete potřebovat:

• 3 vejce
• 200 g zakysané smetany
• 150 g másla
• 150 g hladké mouky
• 100 g polohrubé mouky
• 1 lžička vanilkového extraktu
• 1 lžička jedlé sody
• 1 lžička prášku do pečiva
• špetka soli
• 200 g cukru krupice + 2 lžíce do sněhu
• 1 lžíce mleté skořice
• 1 hrst pekanových ořechů
• moučkový cukr na posypání

Všechny suroviny by měly mít stejnou - pokojovou teplotu, včas je vyndejte z lednice.

Oddělte si bílky od žloutků.
Vyšlehejte máslo s cukrem do světlého krému (asi 10 minut). Pak do této směsi postupně zašlehejte vaječné žloutky a vanilkový extrakt.

V jiné míse smíchejte prosáté mouky s práškem do pečiva a jedlou sodou.
Střídavě do máslové směsi zapracujte zakysanou smetanu a sypkou směs.

K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte je v tuhý sníh. Pak do něj zašlehejte dvě lžíce cukru krupice, aby byl pevnější. Sníh pak natřikrát jemně stěrkou vmíchejte do těsta.

Formu Guardini BELLE můžete napoprvé vymazat máslem (bez vysypání). Asi jednu třetinu těsta odeberte zvlášť a do ní smíchejte skořici a nahrubo nasekané pekanové ořechy.

Polovinu množství světlého těsta nalijte do formy, pak skořicovou směs a nakonec zbytek světlé směsi. Vrstvy lehce promíchejte špejlí.

Bábovku dejte péct na 160 stupňů do předehřáté trouby na vrchní a spodní ohřev. Pečte ji asi 40 minut, zdali je hotová, vyzkoušejte špejlí.