Pomerančový meringue Pie

Klasický francouzský koláč  představuje lahodné spojení křupavého máslového korpusu s vláčným, sladkým, a přesto osvěžujícím pomerančovým krémem a zapečenou sněhovou čepicí. 

POMERANČOVÝ MERINGUE PIE

NA KORPUS:
120 g špaldové mouky
110 g studeného másla
1/2 lžičky soli
1 lžíce třtinového cukru
2 lžíce studené vody

 

NA NÁPLŇ:
4 žloutky pokojové teploty
200 g třtinového cukru
2 lžíce mouky
3 lžíce kukuřičného škrobu
1/4 lžičky soli
3 1/2 dl vody
1 červený pomeranč, kůra i šťáva (v bio kvalitě)
25 g másla

 

NA MERINGUE:
4 bílky pokojové teploty
6 lžic třtinového cukru
špetka soli
 
 PŘÍPRAVA KORPUSU:
1.     Nejprve smíchejte všechny suché ingredience a poté zapracujte studené máslo. Postupně přidávejte vodu tak, aby se těsto spojilo a drželo pohromadě. 
2.     Vypracované těsto zabalte do fresh fólie a nechte ho alespoň 30 min odpočinout v ledničce.
3.     Poté ho vyjměte z ledničky a vyválejte, tak aby pokrylo formu o průměru 20 cm včetně okrajů.
Těsto přeneste pomocí válečku do formy, přečnívající těsto  seřízněte nožem. Dno propíchejte vidličkou a dejte na chvilku do mrazáku.  Mezitím troubu předehřejte na 200°C
4.     Jakmile je trouba předehřátá, vyjměte formu s těstem z mrazáku, položte na ní pečící papír, na který nasypte například fazole či rýži.
5.     Těsto pečte 20 minut, poté odstraňte pečící papír a pečte dalších 5-10 minut do zlatova.
 
PŘÍPRAVA NÁPLNĚ
1.     Smíchejte mouku, kukuřičný škrob, cukr a sůl ve větším rendlíku. Poté přidejte vodu, pomerančovou šťávu a kůru. Za stálého míchání přiveďte k varu. Postupně přidávejte máslo, dokud se nerozpustí. Poté stáhněte rendlík z plotny.
2.     V misce si rozmíchejte žloutky a přidejte cca 1 dcl pomerančového krému a velmi rychle míchejte.
3.      Tuto směs přidejte do pomerančového krému, vraťte směs na plotnu a na mírném ohni míchejte cca 10 min, dokud krém nezhoustne.
4.     Hotový krém nalijte na vychladlý korpus
 
PŘÍPRAVA MERINGUE
1.     Ušlehejte bílky se špetkou soli v tuhý sníh, postupně přisypávejte cukr
2.     Jakmile je sníh hotový, navršte ho na horký krém a snažte se vytvořit ze sněhu špičky.
Takto vložte koláč do trouby a pečte 10 minut na 175 °C, dokud meringue nebude krásně zlatý.