Vážení zákazníci, velice si vážíme Vaší přízně, avšak z důvodu nadcházejících vánočních svátků a inventury budeme před vánocemi expedovat objednávky přijaté do 18. 12. 2020 Objednávky přijaté po tomto termínu budeme expedovat až od 15. 1. 2021. Děkujeme za pochopení, přejeme vám příjemné prožití svátků vánočních a mnoho štěstí a zdraví v roce 2021. Váš tým Kulinaria.

Pomerančový meringue Pie

Klasický francouzský koláč  představuje lahodné spojení křupavého máslového korpusu s vláčným, sladkým, a přesto osvěžujícím pomerančovým krémem a zapečenou sněhovou čepicí. 

POMERANČOVÝ MERINGUE PIE

NA KORPUS:
120 g špaldové mouky
110 g studeného másla
1/2 lžičky soli
1 lžíce třtinového cukru
2 lžíce studené vody

 

NA NÁPLŇ:
4 žloutky pokojové teploty
200 g třtinového cukru
2 lžíce mouky
3 lžíce kukuřičného škrobu
1/4 lžičky soli
3 1/2 dl vody
1 červený pomeranč, kůra i šťáva (v bio kvalitě)
25 g másla

 

NA MERINGUE:
4 bílky pokojové teploty
6 lžic třtinového cukru
špetka soli
 
 PŘÍPRAVA KORPUSU:
1.     Nejprve smíchejte všechny suché ingredience a poté zapracujte studené máslo. Postupně přidávejte vodu tak, aby se těsto spojilo a drželo pohromadě. 
2.     Vypracované těsto zabalte do fresh fólie a nechte ho alespoň 30 min odpočinout v ledničce.
3.     Poté ho vyjměte z ledničky a vyválejte, tak aby pokrylo formu o průměru 20 cm včetně okrajů.
Těsto přeneste pomocí válečku do formy, přečnívající těsto  seřízněte nožem. Dno propíchejte vidličkou a dejte na chvilku do mrazáku.  Mezitím troubu předehřejte na 200°C
4.     Jakmile je trouba předehřátá, vyjměte formu s těstem z mrazáku, položte na ní pečící papír, na který nasypte například fazole či rýži.
5.     Těsto pečte 20 minut, poté odstraňte pečící papír a pečte dalších 5-10 minut do zlatova.
 
PŘÍPRAVA NÁPLNĚ
1.     Smíchejte mouku, kukuřičný škrob, cukr a sůl ve větším rendlíku. Poté přidejte vodu, pomerančovou šťávu a kůru. Za stálého míchání přiveďte k varu. Postupně přidávejte máslo, dokud se nerozpustí. Poté stáhněte rendlík z plotny.
2.     V misce si rozmíchejte žloutky a přidejte cca 1 dcl pomerančového krému a velmi rychle míchejte.
3.      Tuto směs přidejte do pomerančového krému, vraťte směs na plotnu a na mírném ohni míchejte cca 10 min, dokud krém nezhoustne.
4.     Hotový krém nalijte na vychladlý korpus
 
PŘÍPRAVA MERINGUE
1.     Ušlehejte bílky se špetkou soli v tuhý sníh, postupně přisypávejte cukr
2.     Jakmile je sníh hotový, navršte ho na horký krém a snažte se vytvořit ze sněhu špičky.
Takto vložte koláč do trouby a pečte 10 minut na 175 °C, dokud meringue nebude krásně zlatý.